Karşıyaka Tarihi

Çocukluk yıllarım İzmir'in Bayraklı ilçesinde geçti. Eczacıbaşı İlkokulu'nda okudum. Bayraklı'da Aziz Autuan Kilisesi'nin bulunduğu çocukluğumun koşturduğu sokak, hatıralarımın eskimeyen süsüdür.

O zamanlar Bayraklı, kısa süre öncesine kadar olduğu gibi, Karşıyaka'nın semtiydi. Bayraklı'da yaşayan çoğunluğun da, hep güzel Karşıyaka anıları vardır.


Bu renkli anıların şemsiyesi altında, Bayraklı ile birlikte Karşıyaka, gönlümüzde çoğalan, sevgi izleri bırakmış İzmir'in ilçeleri. Karşıyaka, tek başına incelenecek bir güzelliktir aslında.
Neredeyse İzmir'in içinde, kendi başına, ayrı takılan bir şehir gibi.

5.5 YILLIK ÇABA
Türkiye'de, acaba kendisine yaşadığı şehirden ayrı plaka numarası biçen (35.5) başka ironik bir ilçe örneği var mıdır, bilmiyorum. Bir de İzmir'de, 'kendisine has farklı İzmirlilik' sembolünü yansıtan 'Karşıyakalı olmak', yüksek bir aidiyet duygusuyla bütünleşip, artık yerleşik bir kavram halini almıştır. Prof. Dr. Emel Göksu, bu tabloyu "İzmir'de Post-İzmirli ya da Karşıyakalı olmak" başlığı ile çok güzel özetlemişti.
İşte böylesine özel konumdaki ilçenin elbette tarihi de çok dikkat çekicidir. Değerli tarihçiler Erkan Serçe ile Engin Berber'in birlikte kaleme aldıkları Karşıyaka Tarihi adlı nitelikli kitap, zaten bunun kanıtı. Sevgili Erkan Serçe ile Engin Berber, alkışlanacak bir çalışma yapmışlar. Tam 5.5 yıllık bir çabanın ürünü olan kitap, "İlkçağdan Osmanlı'ya Karşıyaka" girişiyle başlıyor. Günümüze kadar, her alanda Karşıyaka'ya bir ayna tutuyor. Kitaptan, artık üç yüz bini geçen nüfusuyla İzmir'in en kalabalık ilçelerinden biri olan Karşıyaka'nın bir bölümünün, 1870'li yıllarda avcıların çulluk vurmak için gittikleri bir av sahası olduğunu okuyoruz. Yine 1850 yılında İzmir'e gelen, Madam Bovary adlı ünlü romanın Fransız yazarı Gustave Flaubert'in, o günlerin tatlı Cordelio'sundaki bir kahvede dinlendiğini, doğaya tutkun ruhuyla, tanık olduğu güzelliği betimlediğini öğreniyoruz. Şık hazırlanan kitap, ulaşılan en eski Karşıyaka fotoğrafları ve kartpostallarıyla bezenmiş. Eminim, semtleriyle aralarında adeta bir aşk ilişkisi yaşanan tüm Karşıyakalılar'ın kütüphanesinde gururla yer alacaktır.

PRESTİJ YAYINI
Bu güzel çalışma için, yazarlarıyla birlikte kutlamam gerekenler var. Çünkü ilçenin geleceğine de ışık tutabilecek bu kitap, Karşıyaka Belediyesi kültür yayınları arasından çıkmış. Bir prestij yayını olduğu için bin adet basılmış. Belki de kitabın piyasada satılabilir olmasını sağlayacak bir yöntem bulmak gerekir. Çünkü tüm Türkiye'de semtine tutkuyla bağlı, bu kitabı okumak isteyecek çok sayıda Karşıyakalı var. Sonuçta Karşıyaka Belediyesi çok güzel bir iş yapmış. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ı içtenlikle kutluyorum.
ÜNAL ERSÖZLÜ , SABAH

Hiç yorum yok:

Real Time Analytics