Siz şu an neredesiniz, biliniyor...


İnternet ortamında en çok izlenen videoların başında, tüm illerimizde giderek yaygınlaşan mobese kameralarına takılan kaza görüntüleri açık ara önde gidiyor.
Şehrin sokak ve caddelerinde dolaşan insanların kimi komik davranışlarına ilşkin kameralara yansıyan görüntüler de işin eğlenceli kısmı. İnsan bu görüntüleri izlerken kimi zaman gülmekten mide krampı geçirecek gibi oluyor.
Bartın İl Emniyet Müdürü Burhan Gümüş Bey'i Temmuz ayında makamında ziyaret ettiğimizde, kent genelinde oldukça kritik noktalara yerleştirilen kameraların görüntülerinin aktarıldığı 'Kent Güvenliği Yönetim Sistemi' Merkezi'ni gezdirmişti.
Gördüklerimiz karşısında hem hayrete düşmüş, hem de kentin ve ülkenin güvenliğinin bu tür yüksek teknoloji kullanımıyla sağlandığına muttali olduğumuz için gurur duymuştuk.
Kameralara yansıyan her aracın plakasını sistem otomatik olarak tarayarak bilgisayara aktarıyor. Araçla ilgili sisteme kayıtlı bilgilerde aracın çalıntı, hacizli, vergi borçlu, ya da aranan bir şahsa ait olup olmadığına dair bilgi varsa, sistem anında uyarıda bulunuyor. Merkezde bulunan görevliler aracın seyir güzergahı üzerindeki ekiple anında temasa geçiyorlar. İnsan eli değmeden insanı enselemek gibi muhteşem bir sistem.
Tıpkı parmak izi gibi insanların yüz hatları simetrisi de yakında sisteme yüklendiğinde, kameraların gördüğü her insanı sistem anında tarayarak güvenlik birimlerini uyarabilecek. Bırakın büyük kentleri, artık mutevazı bir kasabada bile bir insanın gün içinde onlarca kamera önünden geçtiği düşünülürse, atılan her adımın kayıt altına gireceğini de söyleyebiliriz
Ülkemizi MOBESE ile ilk tanıştıran ve sistemi ilk kuran, şu an Etiler Polis Okulu Müdürü olan Polis Başmüfettişi ve 1. Sınıf Emniyet Müdürü Sayın İbrahim Bıçakcı olmuştu. İlk MOBESE kamera sistemini Gaziosmanpaşa'ya kurmakla kalmamış, Bitlis İl Emniyet Müdürü olarak bu şehrimize atandığında, Türkiye'nin ilk termal MOBESE sistemini de burada kurmuştu.
Bu konuyu bugün buraya taşımamıza neden olan olay ise, hız limitini aşan veya trafikte kural ihlali yapan araçları tespit eden radar sistemlerini gölgede bırakacak yeni bir sistem geliştirildiğine ilişkin dün ajanslara düşen haber oldu.
Cordon ismini taşıyan sistem, trafikte hız sınırını aşan veya kural ihlali yapan araçları tespit edebiliyor. Ancak bu sistemi mevcut radarlardan ayıran en önemli fark, bugün kullanılan radarların sadece bir aracı takip ederken, Cordon isimli sistemin 32 aracı da aynı anda izleyebilmesi...
Bunun dışında 4 şeriti de izleyebilen sistem, bu sayede fişlenmedik araç bırakmıyor. Örneğin hız sınırının altında seyreden araç yeşil renkle gösterilirken, renk kırmızıya döndüğünde sistem aracın iki farklı açıdan fotoğrafını çekiyor. İlk fotoğraf yakın açıdan aracı gösterirken, diğer fotoğraf aracın plakasına odaklanıyor.
Suç işlediği tespit edilen araçlar fişlendiğinde ise aracın bulunduğu noktayı GPS ile belirleyen sistem, fotoğrafları da merkeze iletiyor. Bunun için ise Cordon, WiFi, 3G ve hatta WiMAX gibi yeni nesil bağlantı teknolojilerini kullanıyor.
Kablosuz sağlayıcılar, GPS navigasyonu, ATM kartları ve kredi kartları, Müşteri bağlılığı programları, ISS'ler (İnternet Servis Sağlayıcıları), web siteleri, Otoyol Geçiş sistemleri, İzleme kameraları vs... Herşey nerede ne yaptığınız ele veriyor.
Yanınızdaki her cep telefonu, en yakın 3 baz istasyonuna 5 saniyede bir sinyal gönderiyor. Bu sinyallerin üçünün kesişim kümesi belirlendiğinde, o anda tam olarak nerde olduğunuzu birkaç metrekare ile tespit etmek mümkün.
O nedenle, günümüzde devletin arayıp da bulamadığı insan yoktur. Arayıp bulmak istemediği insan vardır.
Kaldı ki, insanlar artık sanal ortamda kendilerini fişliyorlar. Peşlerine hafiye takmaya gerek kalmadı.
WikiLeaks sitesi kurucusu Julian Assange bu konuda şunları söylüyor; 'Facebook insanların isimleri, adresleri, ilişkileri, konumları birbirleriyle iletişimleri, akrabaları dahil tüm kişisel bilgilerin olduğu, dünyanın en büyük veritabanı. Hepsi de ABD'de toplanıyor ve Amerikan istihbaratının erişiminde. Facebook, Google ve Yahoo! Hepsinin ABD istihbaratı için entegre arabirimleri var. Siz Facebook'a bir arkadaş eklediğinizde bu arabirim ABD haberalma teşkilatı için bedava iş yapıyor, kaydınız otomatik güncelleniyor.'
Kaddafi uydu bağlantılı telefonunu kullandığı için yeri tespit edilebildi ve bulunduğu konum isyancılara anında bildirilerek öldürülmesi sağlandı. Çeçenistan davasının efsanevi lideri Cevher Dudayev'de, Rus füzesinin cebinde taşıdığı uydu bağlantılı telefona kilitlenmesi üzerine parçalanarak şehit edilmişti. Rivayete göre bu telefonu kendisine de bir Türk siyasetçi hediye etmişti. Tabii ki iyi niyetle..

Özel hayatın gizliliği meselesini daha çoookkk tartışacak dünya.
Hiçbir ülke, yasalar elvermese de, insanları takip etmekten vazgeçmeyecek.
Vazgeçmeli mi, çok vaktiniz varsa bunu da tartışabilirsiniz...
Ama sonuç asla değişmez.
Osman Özsoy .YENİ ŞAFAK

Hiç yorum yok:

Real Time Analytics